Zalety i wady diety pudełkowej

Zalety i wady diety pudełkowej

Zalety i wady diety pudełkowej – catering dietetyczny szybko zdobył uznanie Polaków. Bez stania w kuchni, liczenia kalorii, komponowania składników można cieszyć się zdrową dietą, dopasowaną do swojego trybu życia, ograniczeń żywnościowych, czy światopoglądu. Dieta cateringowa to bardzo wygodny sposób odżywiania się. Polega na otrzymywaniu od wybranej firmy wybranej ilości posiłków na cały dzień. Jedzenie dostarczane jest w pudełkach. W przeciwieństwie do oferty szybkich posiłków dostępnych w każdej sieci handlowej, catering dietetyczny oferuje dania bez konserwantów i świeże.

Konsultacja z dietetykiem

Zalety i wady diety pudełkowej
Zalety i wady diety pudełkowej

Catering dietetyczny to zbiór różnych diet dostosowanych do potrzeb wielu grup. Coś dla siebie znajdą osoby na diecie bezglutenowej, sportowcy, osoby pracujące w biurach, kobiety w ciąży, cukrzycy, osoby prowadzące aktywny tryb życia, ludzie zmagający się z nadwagą. Przed zastosowaniem diety pudełkowej, trzeba skonsultować się z dietetykiem, który pomoże wybrać właściwą dietę gwarantującą zdrowie i dobre samopoczucie. Specjalista ustala na podstawie wyników badań zapotrzebowanie na konkretne składniki. Przy dobieraniu sposobu odżywiania, dietetyk bierze pod uwagę następujące czynniki: wiek, stan zdrowia, wykonywany zawód, płeć, aktywność fizyczną, wykonywany zawód i miejsce pracy, ewentualne uczulenia i leki przyjmowane na stałe.  Zanim wybierze się dostawcę cateringu dietetycznego, należy sprawdzić, czy w danej firmie jest zatrudniony fachowiec od układania diet, np.: dietetyk kliniczny. Najlepiej korzystać z usług firm, które zatrudniają specjalistów od komponowania posiłków i układania diet medycznych.

Moda wśród gwiazd

Catering dietetyczny to modny sposób odżywiania się wśród celebrytów.  Znani ludzie doceniają w diecie pudełkowej różnorodność składników, świeżość, dopasowanie do potrzeb danej osoby, zbilansowanie, brak konieczności stania przy kuchni, oszczędność czasu, estetyczny wygląd posiłków i porcje dostosowane do potrzeb klienta.

Zalety cateringu dietetycznego

Catering dietetyczny to sposób odżywiania, który dostosowuje się do potrzeb zamawiającego. Oferuje wiele wariantów diet. Posiłki są urozmaicone, przygotowane z naturalnych, świeżych składników bez środków konserwujących. Różne opcje diet to możliwość dobrania rodzaju diety i korzystania z danego wariantu przez określony czas. Firmy oferujące catering dietetyczny dostarczają posiłku do poniedziałku do soboty.  Cena uzależniona jest od rodzaju diety i jej kaloryczności. Jedzenie jest podane estetycznie, co pobudza do pracy kubki smakowe i zwiększa przyjemność z jedzenia. Do zalet diety cateringowej należy możliwość zrzucenia kilku kilogramów w sposób zdrowy i bez niebezpiecznych praktyk głodzenia się oraz bez szkodliwych diet eliminacyjnych. Dzięki diecie pudełkowej odchudzanie może być smaczne i skuteczne, czyli bez ryzyka wystąpienia efektu jojo. Zaletą cateringu dietetycznego jest to, że nie trzeba się martwić zakupami żywnościowymi – jedzenie w finalnej postaci trafia do rąk zamawiającego. Warunkiem powodzenia diety cateringowej jest jej zbilansowanie i indywidualne dobranie. Jako zaletę miłośnicy tej diety wymieniają brak konieczności samodzielnego gotowania, na które i tak brakowało czasu, a czasami nawet chęci. Jest to alternatywa dla dorywczego i nieusystematyzowanego jedzenia na mieście, które jak wiadomo, nie zawsze przygotowane jest według zaleceń dietetyków.

Wady cateringu dietetycznego

Nie ma róży bez kolców.  Catering dietetyczny ma swoje wady. Po pierwsze – jest pakowany w pudełka.  Aby podgrzać, trzeba wyjąć potrawę z pudełka. Odgrzewanie jedzenia w plastikowym opakowaniu może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Drugim ważnym problemem jest transport żywności w czasie upałów. Jedzenie z diet pudełkowych transportowane  jest w samochodach, które nagrzewają się pod wpływem wysokiej temperatury na zewnątrz. W wyniku tego procesu posiłki narażone są na oddziaływanie ciepła. Wtedy następuje w nich namnażanie się bakterii i jedzenie po prostu się psuje. Rozwiązaniem jest znalezienie dostawcy, jak najbliżej swojego miejsca zamieszkania lub pracy, aby ograniczyć czas przewożenia żywności. Wadą diety pudełkowej pakowanie posiłków w jednorazowe naczynia plastikowe które, choć nadają się do kontaktu z żywnością, to zwiększają ilość plastikowych odpadów, co jest działaniem nieekologicznym. Na rynku są dostawcy cateringu dietetycznego, którzy pakują produkty w naczynie przyjazne dla środowiska.  Jak w każdym przypadku zamawiania jedzenia, trzeba brać pod uwagę, że w danej potrawie mogą znaleźć się składniki, których dana osoba nie lubi. Zazwyczaj nie ma możliwości wymiany dania na inne i trzeba zjeść, to co zostało dostarczone.

Catering dietetyczny to wygodna propozycja zdrowego odżywiania, opartego na świeżych składnikach.  Aby odczuwać korzyści zdrowotne, musi być spełniony jeden warunek – zbilansowanie diety w stosunku do potrzeb danej osoby. Dietę pudełkową można stosować przez dłuższy czas, dopóki klient nie uzna, że ten sposób żywienia stał się nudny i przestał  smakować.